Marka Tescili için Gerekli Belgeler

Hasan Korkmaz

Marka Tescili için Gerekli Belgeler

Marka, firmaların hedef kitlelerine mevcut ürün ya da hizmetleri ile ilgili bilgi verdikleri soyut varlıktır. Marka, firmaların kimliği niteliğindedir. Bu yüzden hukuki olarak koruma altına alınmalıdır. Markaların hukuki yollar ile koruma altına alınması da marka tescil belgesi sayesinde gerçekleşir. Marka tescil belgesi alabilmek için marka tescil başvurusu yapılmalıdır. Marka tescili sürecinde de bu başvuru için lüzumlu evraklar bulunmaktadır.

Marka Tescil Belgesi Nedir?
Marka tescil belgesi, markaların kanunen korunmasını elde eden belgelerdir. Marka tescilini almak için yürütülen süreçte bazı aşamalar bulunmaktadır. Marka tescil belgesi, firmaların fikri ve sınai haklarının korunması için destek olur. Marka tesciline sahip olan markalar, piyasada marka isimlerinin kullanılması durumunda hukuki üstünlüğe haiz olur. İsim tescili alındıktan sonra aynı isimle üçüncü şahısların işlem yapması, hukuki olarak marka tescili olan markaya üstmeşhurk sağlar.

Marka tescil belgesi, marka sınıfları içerisinde bulunan ürün ya da hizmet grupları içinden alınabilmektedir. Markanın yasal olarak korunmasını sağlayan tescil işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca yapılmaktadır. İsim tescil hakkı alınan bir marka, taklitlerinin çıkması durumuna karşı da koruma altında olur.
Marka Tescili iyi mi Alınır?
Marka tescil işlemleri için öncelikle marka müracaat formu doldurulmalıdır. Marka tescili için gereken tüm işlemler, Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yürütülmektedir. Marka tescil belgesi, markanın yasal olarak kullanım hakkını, patent sahibine sunmaktadır. Tescili alınmış bir marka, üçüncü kişiler tarafından kullanılamamaktadır.

Marka tescil belgesi almak için öncelikle markanın belirlenmesi gerekmektedir. Belgenin alınabilmesi için marka patentini alma koşulları tam olarak yerine getirilmelidir.

Marka oluşturmak için lüzumlu aşamalar tamamlandıktan sonrasında marka araştırması yapılmalıdır. Bu araştırma, aynı isimde veya benzer isimde marka olup olmadığını gösteren bir çalışmadır. Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden meydana getirilen sorgulamada marka sınıfları da göz önünde bulundurulmalıdır. Marka sınıfları içinden yapılan marka araştırması ondan sonra müracaat yapılacak olan marka için bir risk yoksa marka tescili için müracaat yapılır. Marka tescil belgesi başvurusu, markanın temsil ettiği ürün ya da hizmet sınıflarından yapılmalıdır. Ek olarak ileriye yönelik ürün veya hizmet gamı olacaksa bu ürün ya da hizmetlerin yer aldığı marka sınıfları da müracaat esansında göz önünde bulundurulmalıdır.

Marka tescil belgesi almak için yürütülen marka süreci çoğunlukla marka vekilleri tarafınca yapılmaktadır. Marka vekilleri, marka sahibi tarafından atanmaktadır. Marka vekilleri sayesinde marka tescil süreçleri daha profesyonel olarak yürütülmektedir. Bu aşamalarda aksayan bir vaziyet olduğunda marka başvurusu reddedilir. Bu nedenle marka tescil süreçlerinin marka vekilleri tarafından yürütülmesi, daha sağlıklı bir süreç olmasını sağlayacaktır. Marka tescil belgesi için meydana getirilen başvuru sonrası, seçilen marka sınıflarına göre şekil ve benzerlik incelemesi yapılmaktadır. İnceleme sonrası Resmi Marka Bülteni’nde yayımlama aşamasına geçilir. Bu yayımlama kararı çıktıktan sonra iki aylık bir itiraz süreci bulunmaktadır. Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanan marka, iki aylık süreçten sonrasında itiraz gelmediği veya itirazların reddedildiği durumlarda belgelenme aşamasına geçer. Marka tescil belgesi için ödeme yapıldıktan sonra belge işlemleri tamamlanmış olur.