Köye yerleşmek, maliyet hesabı ve dikkat edilmesi gerekenler

Hasan Korkmaz

Köye yerleşmek, maliyet hesabı ve dikkat edilmesi gerekenler

Köye kaçış hayali kuran pek çok insanın aklında iyi kötü bir lokasyon vardır. Öncelikle bu yer tercihlerinin genellikle yanlış olduğunu belirtelim. Zira bu tercihler bir yerlerde duyduğunuz, okuduğunuz ya da kulaktan dolma bildiğiniz verilere dayanır. Bir yerle ilgili böyle veriler varsa, bilin ki orası çok geçmeden kendi başına bir kalabalığa dönüşecektir. Bunun en somut örneği İzmir. O kadar çok övüldü ki İstanbul’dan göç almaya başladı ve pek çok yönden artık İstanbul’a benziyor maalesef. En iyisi bütün bildiklerinizi unutun ve önünüze bir harita alarak işe başlayın!

Birde seçtiğiniz Köyü iyi araştırın, insanları nasıl? Çalışkan bir köy seçmeye çalışın. Birçok köy terk edilmiş gibidir. Her geçen gün azalıyor. Biraz kalabalık bir köy tercih etmeye çalışın. Köy hayatına direk dalmak zor, bir süre hem şehir hem köy hayatını beraber götürmeniz daha doğru olur.

Şehirden kopmak isteyen herkesin aklına düşen ilk soru bu oluyor elbette: Nasıl geçineceğiz? Son derece geçerli bir soru ve bir o kadar önemli bir konu. Ancak baştan belirtelim, korkacak bir şey yok. Her şeyden önce şehir hayatında alıştığınız rakamlarla ve verilerle düşünmeyi bir kenara bırakın. Taşrada, hele ki bir kasaba ya da köyde, İstanbul’daki bütçenizin yarısıyla, hatta daha azıyla standartlarınızı koruyan bir yaşam sürdürebilirsiniz. Konut, gıda, yeme-içme ve ulaşım masraflarının daha düşük olması bir yana, bir çok masraf kalemi tümden ortadan kalkacaktır. Bu yüzden sürdürülebilir herhangi bir freelance iş bulmaya bakın. Kendi işinizi uzaktan yapmaya devam edebiliyorsanız zaten çok şanslısınız demektir. Bu şansınız yoksa bile, freelance iş imkânları gün geçtikçe gelişiyor ve farklı sektörlere yayılıyor. Ararsanız bulacaksanız, merak etmeyin.

Ortalama 500mt2 bahçe sizin günlük ihtiyaçlarınıza yönelik sebze ve meyveleriniz için yeterli olacaktır. Burada önemli etkenler bahçe toprağı iyi mi? Eğer bol ot, bitki ve ağaç varsa zaten verimli olduğunu anlarsınız. Ama killi üstü ezilmiş ve pek bitki yoksa orada bahçe sizi sıkıntıya sokabilir! Bahçeniz için yazlık ve kışlık ayrı meyve ağaçları ekebilirsiniz, böylece hem yaz hem kış meyve ihtiyacınız karşılamış olursunuz. Ayrıca ekeceğiniz sebze ve meyveden başka bahçenizde çiçekler de olsun. Böylece bahçeniz arıları çekebilir ve bitkilerin çiçeklerinin döllenmesi daha verimli olur. Buna ek olarak bahçenize bir kovan da koyabilirsiniz. Bu sayede balınız da olur ???? Bahçenizde ilaç ve suni gübre kullanmamaya özen gösterin. Doğal yöntemlerle güzel ve zehirsiz gıdalar yetiştirebilirsiniz. Ektiğiniz meyve ağaçları türüne göre büyüyerek 3 senenin sonunda ilk meyvelerini vermeye başlayabilir. O yüzden bunu da hesaba katın! Bahçeye gübre atacaksanız kendi hayvanlarınızın gübresini kullanabilirsiniz.

Olmazsa olmazlardan! Köy ekmeğini tabi ki kendi fırınımızda pişireceğiz.  Tek tip olanları var ve beraberinde peçka-kuzine ile birleşik olanları var. Bahçenizde mutlaka bir tane olmalı. Kışın ev içinde peçka-kuzine dediğimiz sobayı fırın olarak ta kullanabiliriz.

Köylerin çoğunda belli ekim ve biçim dönemleri vardır. Bu dönemler yoğun geçer. Havalar iyi giderken yapacak bir sürü iş vardır. Ama kışında yapacak şey sayısı çok az. Kahvede oturmak çözüm değil! Eğer kendinize bir yan gelir yapmak isterseniz kış bu iş için çok uygun. Bu bir el işi olabilir. El beceriniz varsa kış boyu bazı şeyler üretip yaza girerken bunları satabilirsiniz. Bu sayede kışın canınız sıkılmamış olur. Kitap okuyabilirsiniz, internet üstünden teorik bilgiler öğrenip yazın uygulayabilirsiniz.

 Kahveye de gidin muhakkak dostluklar kurun, ne olmuş ne bitmiş. Aklınıza takılan bazı şeyleri sorabilirsiniz. Yaşlı dedeler vardır kahvenin daimi müşterisi. Birçok konuda çok tecrübeleri vardır ve çoğu da konuşmayı anlatmayı sever. Size çok faydası dokunabilir. Yazın boş kaldığınızda bazı komşularınıza yardım edebilirsiniz. Bu yardım karşılığında para ya da yardım ettiğiniz işle alakalı bir şeyler alabilirsiniz. Örneğin karpuz-kavun toplanacak yardım ettiniz buna karşılık size gönlünden ne koparsa o kadar o ürünlerden verebilir.