Hayat eve Sığar aplikasyonu nasıl kullanılır?
Koronavirüsüyle alakalı bölgelere göre yoğunluk ve riziko haritasını gösteren, Hayat eve Sığar uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilerek hizmete sunuldu. Corona riziko haritasını görüntülemek üzere, iPhone, Android telefon ve tabletlerde Hayat eve Sığar aplikasyonu App Store veyahut Google Play üzerinden indirilerek kullanılıyor. Peki, Hayat eve Sığar mobil uygulaması nedir nasıl indirilir? Hayat eve Sığar uygulama nasıl kullanılır? İşte, Hayat eve Sığar uygulamasıyla alakalı merak adilen teferruatlı bilgiler...
Sıhhat Bakanlığı tarafından hizmete sunulan Hayat eve Sığar uygulaması mobil telefonlarda indirilebiliyor. App Store ve Google Play Store üzerinden fiyatsız indirilebilen uygulama, COVID-19 salgınının kontrol altına alınması ve enfekte olan kişilerin izlemesi için geliştirildi. Peki, Hayat eve Sığar aplikasyonu nedir, nasıl indirilir? İşte, Hayat eve Sığar uygulaması ile corona virüs riziko haritası sorgulama ve uygulamayla alakalı ayrıntılar...
HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI NEDİR?
Pandemi döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu olanaklardan en üst düzeyde yararlanan ve tüm süreci sıhhat bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Bakanlığın "Hayat eve Sığar" mobil uygulamasıyla yurttaşlar, hem kendi sıhhatini izleyebilecek hem de etrafındaki riziko vaziyetini anlık görebilecek.
"Korona'dan savun rizikoları en üye indir." sloganından hareketle peş peşe hayata geçirilen uygulamalar arasında bulunan ve yurttaşları koronavirüse karşı savunmak, bilgilendirmek, yönlendirmek ve riskleri azaltmak için geliştirilen uygulama, hızla kullanılmaya başlandı.
Uygulamayı mobil marketlerden fiyatsız indirebilecek yurttaşlar, sağlık vaziyetlerinde değişim gördüklerinde, bunu uygulamada her gün doldurabildikleri sağlık testiyle bildirebilecek. Yüklenen bilgilerin doktora yönlendirilmesi sağlanacak.
UYGULAMADAN HANGİ BİLGİLER ÖĞRENİLİYOR?
Uygulamadaki harita üzerinde, risk yoğunluğunun yanı sıra sağlık kurumu, eczane, market, durak gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi şart olan yerler de gösteriliyor.Yurttaşlar, onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ilave edebiliyor. Bu şekilde sevdikleri kişilerin de rizikolu bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor.
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu da uygulama üzerinden incelenebiliyor.Evde kalmanın ehemmiyetine dikkati çeken ve yurttaşların rizikodan savunmasına yardımcı olacak uygulamada, kısa müddet sonra yeni özellikler de hizmete sunulacak.
Geliştirilen akıllı algoritmalar sayesinde, yurttaşın rizikolu kişilerle temas edip etmediğinin gözlemlenmesi de sağlanacak.
Kovid-19 ile ilgili yararlı bilgiler ve anlık ikazlarla bilgilendirilecek yurttaşlara, hanelerinde kaldıkları günlerde psikolojik ve sosyal açıdan destek verecek muhtevalar de sağlanacak.
UYGULAMA NASIL KULLANILIR?
Uygulama ile yapılabilecekler şöyle: İstediğiniz sıklıkta aktüel veriler asal alınarak hazırlanmış Covid-19 testini doldurarak vaziyetiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Aileniz ve sevdiklerinizi (müsaade etmeleri halinde) 'Ailem' sekmesindeki listenize ilave edebilir, vaziyetleri hakkında bilgi sahibi olabilir ve riskli bir vaziyetle karşılaşmadan önce tedbir alabilirsiniz.
Konum servislerine müsaade ettiğinizde, uygulama sizi riskli bölgelere yaklaştığınızda uyaracak ve haritada anlık olarak yaklaşmamanız gereken alanları görebileceksiniz.Kullanıcı hesabınızı doğrulamak için ise telefonunuza bir kod gönderilerecek. Hesabınızın doğrulanması, sizi uygulamanın daha iyi yönlendirmesine ve rizikolu bölgelerden savunmanıza yardımcı olacak.
Hayat eve Sığar uygulamasını açtıktan sonra sizden telefon numaranız istenecek. Hemen peşinden telefonunuza onay kodu gelecek ve bu kodu girmenizle beraber doğrulama işlemini yapmış olacaksınız. 'Hesabın Doğrulandı' iletinini gördüyseniz 'Konum Servislerini Aç' seçeneğine dokunun ve devam edin. Bu servisi açmadan uygulama bulunduğunuz yeri göremez ve sizin riziko bölgesinde olup olmadığını size söyleyemez. Bir sonraki adımda da Bluetooth servislerini açabilirsiniz.
Tüm bu ayarları yaptıktan sonra uygulama size 'Bugün kendinizi nasıl hissediyorsunuz' sualini yöneltiyor. Unutmayın; bu uygulamayı açtığınızda bu sualle karşılaşacaksınız ve uygulamanın pratikte işe yaraması için sahiden sıhhat vaziyetiniz ne ise onu işaretlemelisiniz.
Hayat eve Sığar uygulamasını açtıktan sonra karşınızda iki büyük tercih çıkacak. Biri 'Bana en yakın sağlık kuruluşunu bul', ötekisi de 'Alo 184' ara butonları... Her ikisi de acil vaziyetlerde kesinlikle kullanmanız gereken butonlar...
Uygulamanın hemen altında 4 seçenek bulunuyor: Sağlık Vaziyeti, Yoğunluk, Ailem, Hesabım... Bu seçenekler içinden Yoğunluk bölümüne geçelim şimdi de. Bu özelliği kullanabilmeniz için T.C. Kimlik No, Baba İsimi ve Doğum Senesi bilgilerinizi doğru bir şekilde doldurup kaydınızı bitirmeniz gerekiyor
Yoğunluk haritası, bulunduğunuz bölgenin rizikolu bölge olup olmadığını size gösteriyor. Sıhhat Bakanlığınca belirleyen olaylar ve belirlenen rizikolu bölgeleri hızlıca görebilirsiniz. Bu sayede bulunduğunuz konumun riziko düzeyini hızlıca öğrenebilirsiniz. Yoğunluk haritasında 'Evde Yalıtım', 'Rizikolu' ve 'Enfekte' olarak haritada vaziyetinizi görebiliyorsunuz.
Ailem seçeneği ise aile fertlerinizi ilave edip izleyebileceğiniz bir özellik sunuyor. Onların da onayı alınarak buraya kişi ilave edebiliyor.
Hayat eve Sığar uygulaması, bu arada Sağlık Bakanlığı'nın E-Nabız başta olmak üzere bir dizi servislerine de kısa yoldan erişmenizi sağlıyor.
Yalnızca bir hattınızla kayıt yaptırabilirsiniz. Başka bir deyişle iki hattı olan bir kullanıcının tek hattıyla birlikte T.C. Kimlik No'sunu kullanarak kayıt yaptırması yeterli. İkinci bir kayıt oluşturulması olası olmuyor.
Konum Servisleri ile ilgili uygulamaya müsaade etmezseniz sizi alakasız bir yerde gösterebilir ve risk vaziyetini sizinle paylaşamaz. Bu yüzden uygulamadan verim alabilmek için istenen talepleri onaylamanız gerekiyor.
Hayat eve Sığar uygulamasının bir diğer özelliği ise en güncel verileri sizlerle paylaşması. Uygulamayı her açtığınızda haritayı incelerken, diğer yandan iyileşenlerin sayısını, vefat edenlerin toplam sayısını en güncel haliyle görebiliyorsunuz.