Kedi eğitimi ile ilgili bir çok insan negatif düşüncelere sahiptir. Köpek eğitmek gibi aynı derecede olamasa da kediler de sabır ve önem verildiği takdirde eğitilebilen hayvanlardır.
Kedilerinizi motive edecekseniz en güzel yol, onlara en sevdikleri yiyecekleri vermeniz olacaktır. Bu yöntemi kullanarak bir eğitim verecekseniz kedilerinizin aç olduğu saatleri seçenek faktörüz en doğru davranış olacaktır.
Kedi besleyen kişiler çoğunlukla mama kapları daimi olarak dolu tutmaya çalışırlar. Düzgün ve doğru bir eğitim vermek istiyorsanız, eğitim sonrası mama kaplarını dolu tutmanız en doğru davranış olacaktır. Ayrı olarak eğitim müddetince mamalarını biraz kısmanız gerekecektir zira karnı tok olan kediler eğitime çok fazla yatkın olamamaktadır.
Kedinizi eğitirken dikkat faktörüz şart olan diğer nokta ise ses tonunuzdur. Kediniz sesinizin tonundan, ne demek istediğinizi anlayabilmesi gerekmektedir.
Kedinize vereceğiniz eğitim doğrultusunda neleri yapmasını ve neleri yapmamasını istediğinizi belirlemelisiniz. Mesela; kedinizin yemek masasına yaklaşmasını istemiyorsanız, buna asla müsade etmemeniz gerekmektedir.
Yavru Kedi Eğitimi
Kedi eğitimleri için en doğru vakit yavru olduklarındadır. Bu yüzden 9. aydan itibaren daha yetişkin olmadan kedilerin eğitimi başlamalıdır. Yavru iken yapmaması istediğiniz davranış için kedinizi sürekli uyarırsanız, büyüyünce o davranışı tekrarlamaz.
Kedilerin konsantre olması zor olduğu içine eğitimlerinizi kısa tutmalısınız. Yapmak istemediği hareketleri kedilerinizi zorlayarak yaptırmaya çalışmamalısınız. Kedilerinizi zorlamak öğrenmemek için inat etmelerine kapı aralayabilmektedir.
Kedilerin de insanlar gibi moralsiz oldukları zamanlar olabilmektedir. Böyle zamanlarda kedilerinize eğitim vermek oldukça güç olur. Eğitim için kedinizin mutlu ve huzurlu olduğu zamanları seçin. Sözgelimi; uykusu veyahut tuvaleti olan bir kedi dikkatini toplayamadığı için eğitim bir netice vermez. Bu vaziyet sizin için de geçerlidir, sizin ruh halinizin kedinize de yansıyacaktır.Son olarak eğitim esnasında netlikle sabırlı ve yumuşak olmalısınız.
Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Kedi alırken akıllara takılan en büyük sual işaretlerinden biri tuvalet eğitimidir. Bir hayli kedi kum kabına bir kere götürüldüğü vakit iletisi alarak tuvaletini kendi kendine kumuna yapmaya başlamaktadır. Ancak annesinden erken ayrılmasından, kafeste büyümesinden veyahut başka nedenlerden dolayı bir takım kediler bu alışkanlığı hemen kazanamamaktadır.
Bu tür kediler ortama yabancılık çektikleri için giderek alışacaktır. Kendisinden nereye ne yapmasını istediğinizi anlaması için vakte ihtiyaçları vardır. Tuvalet eğitimi verirken dikkat faktörüz gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
Kedilerinizin tuvalet ihtiyaçları için kum kabını sakin bir yere koyun.Kum kapları mama ve su kaplarından uzak yerlere konulmalıdır.Kum kabını kedilerinizin rahat hareket edebileceği büyüklükte seçmeye özen gösterin. Kedilerin kum kaplarının en az 30x30 santimetre olması önerilmektedir.
Kum kabının kenarlarının yüksek olmamasına özen gösterin.Kum kabının her gün kürekle, en az haftada bir kere de tüm kumun boşaltılarak çamaşır suyu ile temizlenmesi gerekmektedir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?
Yavru kediler çoklukla yemek yedikten sonra tuvalete gitme ihtiyacı hissederler. Kedilerinizi ilk seferinde kum kabına siz götürerek, tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz. Ancak kabın yerini öğrenmesi için onu her seferinde kucağınıza alıp taşımak yerine, bir iple ya da oyuncakla oynatarak kum kabına kadar kendiliğinden gidip gelmesini sağlamanız daha rahat öğrenmesini sağlayacaktır.
Kediler kum kabının yerini kokulardan da yardım alarak bulabilirler. Alışkanlığı tam olarak kazanana kadar, az miktarda kirli kumu bırakırsanız koku da doğru yeri bulmakta ona yardımcı olur. Yalnız kediler temizliklerine düşkün olduğunu için kabını hiç temizlemeden olduğu gibi bırakırsanız, kum kabı yerine başka temiz bir noktaya yapmayı tercih edecektir.
Kedi Eğitiminde Psikolojik Etkenler
Kedinizin sıhhatinde fiziksel olarak bir mesele yoksa baytarınız sorunun psikolojik olduğunu düşünebilir. Psikolojik sorunu çözmek için kedinize alaka göstermeli, onunla daha çok zaman geçirerek, onu sevdiğinizi belli etmelisiniz.
Yanlış yere tuvaletini yaptığında kedilerinizi fırça atmak, cezalandırmak gibi yöntemler uygulamayın. Kum kabını kullandığında, sevdiği yiyeceği vererek ödüllendirmek de işe yarayabilir.
Kedinizin tuvalet alışkanlığının aniden değişmesinin psikolojik bir nedenden kaynaklandığı sonucuna varmadan önce yüzde yüz bir sıhhat sorunu olup olmadığını öğrenmek için kesinlikle baytar hekime müracaat edin.