İkinci el araç'ta KDV indirim hamlesi

 İkinci el araç'ta KDV indirim hamlesi

Hükümet'in yeni KATMA DEĞER VERGİSİ tertip etmesi ikinci el otomobil satışlarında ücretleri da aşağı çekecek. Meclis'e gönderilen tasarı yasalaşırsa, ikinci el otomobil satışlarında 'özel matrah' uygulaması başlayacak. İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların alış bedeli düşüldükten sonra kalan meblağ üzerinden vergi alınacak. Böylelikle, 40 bin liralık aracı 46 bin TL'den satan galerici, alış ücretinden değil üzerine koyduğu 6 bin liralık kârdan vergi ödeyecek. Daha az vergi ödemek vaziyetinde kalacak olan galerici satış ücretini da şişirmeyecek. Bu tertip etme hem ücretleri aşağı çekecek, hem de usulsüz uygulamaların önünü kapatacak.

BU TİCARETTEN İKİ TARAF DA KAZANÇLI ÇIKACAK

Mevcut sistemde bir galerici vergi mükellefi olmayan bir kişiden KATMA DEĞER VERGİSİ'siz 50 bin liraya araç alıyor, bunu 2 bin TL kârla 52 bin liraya satıyor. Bu araç için yüzde 18'e karşılık gelen takriben 9 bin 360 lira KATMA DEĞER VERGİSİ ödeniyor. Bu vaziyette kağıt üzerinde 2 bin lira kâr ele geçirilmiş görülmesine rağmen tahsil edilmeyen KATMA DEĞER VERGİSİ devlete ödenmiş oluyor. Şimdiki tertip etme ile 2 bin liranın KATMA DEĞER VERGİSİ'si olan 360 lira ödenecek.

BU SİSTEM İLE ESNAFIN YÜKÜ HAFİFLEYECEĞİ İÇİN KARLIKLIK ARTAR

Ankara Oto Galericileri Derneği ikinci Başkanı Mustafa Macar, "Mevcut sistemde 50 bin liralık aracı 2 bin lira kârla satan galerici vergi sebebiyle 7 bin 360 lira zarar etmek vaziyetinde kalıyordu. Esnafımız işletmesi yerine değil yükümlü olmayan yakını adına alımsatım yapıyordu. Bu da kayıt dışılığı artırıyordu. Yeni uygulamayla hem devletin kasası dolacak hem de esnafın üzerindeki yük azalacak. Esnaf, otomobili daha fazla kâr yerine uygun bir ücrete satacak" diye konuştu. Macar, KATMA DEĞER VERGİSİ Yasası'ndaki "indirilemeyecek KATMA DEĞER VERGİSİ" maddesine dikkat çekerek, "Bu madde hasebiyle binek otomobillere ait satış bedeli üzerinden yüzde 1 KATMA DEĞER VERGİSİ, haksız yere sektördeki esnafımızın cebinden çıkıyor. Kırtasiyesi kağıt, mobilyacı koltuk, kasap et için ödediği KATMA DEĞER VERGİSİ'yi indirebiliyorsa biz de oto alışlarımızda ödediğimiz KATMA DEĞER VERGİSİ'yi indirebilmeliyiz. Bu maddeye alımsatım kelimesi ilave ederek esnafın mağduriyeti giderilebilir" dedi.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA KAYIT DIŞILIĞI AZALTIR

Otomobilin alım-satım ücretinin tamamı üzerinden vergi ödemek istemeyen bir takım galericiler ücretleri yukarıya çekiyor veyahut vergi mükellefi olmayanlar üzerinden alım-satım yaparak kayıt dışına yöneliyor. Araçların alım-satımını vergi mükellefi olmayan anne, baba, kardeş hesabına yapıyordu. Yeni tertip etme kayıtdışılının da önüne geçecek. Böylelikle, miktar düşmesine karşın KATMA DEĞER VERGİSİ ödeyen satıcıların sayısı artmış olacak. Yeni tertip etmenin sektörün gelişimini sağlayacağını belirten OYder Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da "Tüm hissedarların beklentilerini karşılayan bir tertip etme oldu" dedi.