İmar barışı başvurusu nasıl yapılacak.?

İmar barışı başvurusu nasıl yapılacak.?

imar sulhu sonrası tapu verilecek mi suali ve kimleri kapsayacağı merak ediliyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın imar sulhu izahı heyecan yarattı. Zira imar sulhu 2017 öncesinde yapılmış iskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi demek. İskan verilen yapılara bu kapsamda su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

Diğer taraftan Başbakan Yıldırım yaptığı izahında bunun bir bağışlama olmadığının vurgulayarak imarsız, kaçak yapılara normal bir tapu değil bir kayıt vesikası verileceğini izah etti. Konu konusunda izah yapan Etraf ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,"Bu bir bağışlama değil, bir sulh sonunda. Burada yurttaş devletiyle helalleşiyor, rızalaşıyor ve sulhuyor" diye konuştu.

İmar sulhu için 31 Ocak 2018 tarihine kadar zamanınız var. Etraf ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara imar sulhu için müracaatta bulunabilirsiniz. Müracaatta binanın metre karesi, yüzölçümü gibi teferruatlar da yer alacak. Müracaat sonrasında tapu yerine kayıt vesikası verilecek.

BAŞBAKAN'IN İMAR SULHU İZAHI

Başbakan Yıldırım imar sulhunu şu sözlerle anlattı;"Bu konuda çok kapsamı geniş çok köklü aşağı yukarıya son 50 sene artık kangren olmuş meselenini kökten çözecek bir yasa tasarısıdır. Bu imar sulhu nasıl işleyecek? Türkiye’de şu anda 25 milyon civarında bağımsız bina var. Ama hemen hemen yarısı kadarı ne yazık ki geçmiş senelerde, bilhassa de bunun büyük bölümü 2000 seneninden önce yapılmış, imarsız yapılmış. Başkasının mülküne yapılmış, hazine arazisine yapılmış, meraya yapılmış, mülkiyet meselesi var.

Bazıları da imar almış fakat imara uygun yapmamış. İlaveler var, uygunsuzluklar var. Başka ne var? Bu yapıların tabi mülkiyet meselesi olduğu için arsa gözüküyor, tapusu yok. Tapuyu nasıl alacak? Hem arsa kendinin değil, yapı kullanım müsaadeyi yok, bütün bu konulardan dolayı ne ortaya çıkıyor? Vatandaş su alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor. Yapıyorsa da kaçak, yeniden suç işlemiş oluyor."

İMAR BARIŞI KİMLERİ KAPSAMIYOR?

İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki kimi alanlar kapsam dışında olacak.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Tasarı ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen önergeye göre, “imar barışı” tertip etmesi, İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlarda uygulanmayacak.