İkinci el araçlarda fiyat düşüşü bekleniyor

İkinci el araçlarda fiyat düşüşü bekleniyor

Yetkililer, yerli üretim yapan otomobil ana üreticileri üretimlerini durdurdu. Günlük ortalama 3 bin 500 adet otomobil üretilen ülkemizde, şu an açıklanan ortalama üretimi durdurma süresi 1 ayda yaklaşık 100 bin araç yapar. Otomobil üretiminin durması sadece içinde bulunduğumuz ayı değil, bundan sonraki ayları da etkileyeceğinden sıfır kilometre tarafında araç bulmakta önemli sıkıntılar yaşanacak demektir. Üretime verilen aralar ne kadar uzarsa da bu sıkıntılar o kadar büyüyecektir. Önümüzdeki bahar ve yaz aylarında sıfır kilometre otomobil bulmak çok zor olacaktır.

İhracat tarafında ise Türk otomotiv endüstrisinin en büyük ihracat alanı olan Avrupa pazarlarının alımları durdurduğuna işaret eden Yalçın, sektör için her zaman dengeleyici bir satış unsuru olan ihracatın şu aşamada yüzde 80’ler civarında gerilediğini dile getirdi.
satış tarafında ise insanlar bu belirsiz dönemde ellerindeki parayı otomobile yatırmayı tercih etmediklerini, bunun da sıfır kilometre ve ikinci el araç satışlarını ve sektörü oldukça olumsuz etkilediğini söylediler.

Buna göre, Şubat ayı ve Mart ayının 15’ine kadar olan yaklaşık 45 günlük bir zaman diliminde ikinci el araç fiyatları ortalama yüzde 7 arttı. Mart'ın ikinci yarısından yani virüsün etkilerinin artmaya başlamasıyla da ikinci el araç fiyatlarında az bir düşüş yaşandı ki, o da şu son 10 gündür yüzde 2-3 civarında. Ancak virüsün etkisiyle evde kalan ve bu sebeple para kazanamayan veya gelirleri sekteye uğrayan insanlar Nisan ayı itibarıyla ellerindeki ikinci el araçları satmaya başlayacaklar. Bu da ikinci el piyasasına bir arz hareketi getirecektir. 

Şu an ikinci el araba fiyatlarının çok uzun bir süredir yüksek olmasının en büyük sebeplerinden biri olan arz azlığı, yani piyasada yeterince ikinci el otomobil olmaması da böylece yavaş yavaş anlamını yitirecektir. Piyasaya girecek olan yeni satılık araçlar fiyatları aşağıya çekecektir. Bizim projeksiyonumuz Nisan ayı sonuna kadar ikinci el araç fiyatlarında yaklaşık yüzde 7-8’lik bir gerileme olacağı bildirildi.

ikinci el araba bolu
ikinci el araba bora
ikinci el araba broadway
ikinci el araba bursa
ikinci el araba buzdolabı
ikinci el araba çanakkale
ikinci el araba chery
ikinci el araba citroen
ikinci el araba citroen c3
ikinci el araba citroen c4
ikinci el araba cizre
ikinci el araba clio
ikinci el araba connect
ikinci el araba çorlu
ikinci el araba çorum
ikinci el araba dacia
ikinci el araba denizli
ikinci el araba diyarbakır
ikinci el araba dizel
ikinci el araba doblo
ikinci el araba dod
ikinci el araba doğan
ikinci el araba doğan slx
ikinci el araba duster
ikinci el araba düzce
ikinci el araba edirne
ikinci el araba ekşi
ikinci el araba elantra
ikinci el araba elazığ
ikinci el araba elbistan
ikinci el araba en ucuz
ikinci el araba engelli
ikinci el araba erzincan
ikinci el araba erzurum
ikinci el araba eskişehir
ikinci el araba fiat
ikinci el araba fiyatlari
ikinci el araba fiyatları ankara
ikinci el araba fiyatları bursa