Her daireye otopark zorunluluğu geliyor

Her daireye otopark zorunluluğu geliyor

Büyüyen ve gelişen şehirlerde her geçen gün sokaklarda otopark sonunun büyümesi yüzünden oluşan problemler, devleti bir takım tedbirler almaya yöneltti. Artık her daireye otopark zorunluluğu geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yerleşim yerlerinde araçların sebep olduğu park ve trafik meselelerinin çözümü için otoparklara yönelik yeni tertip etmeye gidilerek binalardaki her konut için bir otopark alanı ayrılması zorunluluğu getirildi.

Bakanlık tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle araçların sebep olduğu parklanma ve trafik meselelerinin çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer koşullarının tespit ile giderilme asalları tertip etti.

Bu kapsamda daha önceki yönetmelikte yer alan her üç daireye bir otopark zorunluluğu, her bir daireye bir otopark alanı ayrılması şeklinde revize edildi. Ayrı olarak belediyelerin bu sayıyı ihtiyaca göre artırabilmeleri sağlandı.

Her otopark yerinin, belediyelerce bu istikamette karar alınması halinde, ait olduğu bağımsız bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilmesi imkanı da getiren yeni yönetmeliğe göre ön bahçe genişliği en az 7 metre olan parsellerde, binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek.

APARTMANLARDA BULUNAN BAHÇELERİN ALTIDA OTOPARK OLABİLECEK

Tabanın altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin de yola 3 metre mesafe kalana kadar altı tamamiyle otopark yapılabilir hale getirilecek.

Komşu iki parselin sahiplerinin anlaşması ve tapuya şerh düşülmesi halinde de aradaki duvar kaldırılarak bu alanın geçiş yolu şeklinde tertip etmesi kaydıyla komşu bina bahçeleri de ortak otopark olarak kullanılabilecek.

Diğer taraftan yeni yönetmelikle parselde mekanik otopark yapılabilmesinin önü açılırken, otopark yapımı olası olmayan parseller için de tertip etmeye gidildi.

Bu kapsamda mekanik ve otomatik park sistemleri de kullanılmasına karşın yeniden de otopark tesisi olası olmayan yapılar ile tarihi binalar ve cephesinin darlığı hasebiyle asgari otopark alanı teşkil edilemeyen yapılar haricindeki tüm binalarda otopark bulunması mecburi olacak.

Otopark teşkil edilemeyen bu binalara yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi gerekecek, bu vaziyet tapuya şerh edilecek.

Yeni yönetmelikle otopark teşkil edilememesi hasebiyle otopark bedeli alınan parsellere ise salt suretle binanın iskanından önce otopark yapılması zorunluluğu getirildi. Böylelikle otopark bedeli ödendiği için otopark yapımından imtina edilmesinin önüne geçilmiş olacak.

Diğer taraftan otopark yapılamaması hasebiyle alınan otopark bedelinin yüzde 25'inin peşin ödenerek ruhsat alınması uygulaması da yeni yönetmelikle ayrılınarak, bu bedelin tamamının ruhsat alınmadan önce ödenmesi koşulu getirildi.

OTOPARK BEDELLERİ SOSYO-EKONOMİK VAZİYETE GÖRE TERTİP EDECEK

Yönetmelikle otopark bedellerine yönelik de tertip etme yapıldı. Bu kapsamda belediye meclislerince şehir, sosyo-ekonomik vaziyeti gibi kriterlere göre bölgelere ayrılarak sosyo-ekonomik gelişmişliği düşük bölgelerde otopark bedellerinde yüzde 40'a kadar indirim uygulayabilecek.

Yönetmelikle, araç trafiğinin şehrin merkezine yönlenmesinin engellenmesi emeliyle da erişim ana tasarılarında şehrin çeperlerinde ve ana toplu taşıma ve aktarma istasyonlarına yürüme mesafesinde "park yap-devam et" otopark yerleri ayrılması zorunluluğu da getirildi. Bu otopark alanlarına, yalnızca binek taşıtlar, motosiklet ve bisikletler park yapabilecek.

Yeni tertip etmeyle ana arter yolların altına otopark yapılması olanağı getirilirken okullar hariç, kamu müesseselerinin bahçelerinin altına, ihtiyaç duyulan tüm emniyet şartları sağlanmak, giriş çıkışı kamu müessesesi giriş çıkışından ayrı olmak ve alakalı müesseseden müsaade alınmak kaydıyla otopark yapılabilecek.

Endüstri tesislerinde, kamu müessese ve kuruluşlarında, halkın toplu kullanımına açık alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, otellerde, stadyum ve kapalı spor tesislerinde, üniversitelerde ve düğün salonlarında otopark ihtiyacının ise salt suretle parselinde veyahut bunun olası olmaması halinde komşu parselde karşılanması da yeni yönetmelikte mecburi hale getirildi.

ŞEHİR MERKEZLERİNDE BULUNAN PARK ALANLARININ ALTIDA OTOPARK OLABİLECEK

Otopark Yönetmeliği'yle park ve alanların üst dokusu bozulmadan altına otopark yapılabilmesi olası hale gelecek. Ancak tüm otopark alanlarının yüzde 1'i bisiklet, yüzde 5'i özürlü ve yüzde 2'si elektrikli araçlar için tertip edecek.

Açık otoparkların tabanı su geçiren malzemeden olacak. Böylelikle, yağmur suyunun toprakla buluşması da sağlanacak.