Bu ikinci el araba fiyatları ne zaman düşecek

Bu ikinci el araba fiyatları ne zaman düşecek

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "1 Ocak'ta 100 bin TL olan bir ikinci el araç bugün 185 bin TL civarında. Bunun bir hayli sebebi vardı. Bu sebeplerin en başında gelen ise sıfırdaki arz talep balansı.

Pandemiyle beraber sıfır kilometre araç imalatının ve buna bağlı olarak da araç bulunurluğunun azalması, mayıs ayına kadar imalatın başlamaması ve takriben piyasaya giremeyen 300 bine yakın sıfır kilometre aracın olması geldi.

Araç almak isteyen yurttaş, markaların tedarik sıkıntısı nedeniyle araç bulamayınca ikinci ele yöneldi. Bu da, ikinci eldeki talep artışını yarattı ve fiyatlar yukarıya istikametli hareket etti" şeklinde konuştu.

2021 SENENİNDE VAZİYET NASIL OLACAK?

Hürriyet'in haberine göre ücret artışındaki diğer bir sebebin ikinci el ücret artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda 'yapay artışlar' yapması ve ücretleri daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, "İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir yıl süresince hem de 2021'in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv veri şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir" diye konuştu.

"2021'DE PAZAR GERİLEYECEK"

Bu sene artan ücretlere karşın otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Hüsamettin Yalçın: "Evvelki senelerden ötelenmiş talep çok ehemmiyetli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor.

İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an ücret yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Takriben 710-720 bin aralığında bir sıfır kilometre araç satış pazarı öngörüyoruz.

2021'de ise pazarın doymuşluğu ile beraber 600 bin düzeyine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun takriben 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. İmalat, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye erişmeyecek.

İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek."

"BEN DE ARABA ARIYORUM, BU ARACI SATIP BAŞKA ARAÇ ALMAK İÇİN FAKAT SONRA BÖYLE ARAÇ ALACAĞIMI DÜŞÜNEMİYORUM"

Araba pazarında yurttaşların çok olduğu fakat araçların satılmadığını ifade eden bir başka satıcı Ümit Çakır, "Üç dört ay öncesinin ücretleri konuşuluyor. İnsanlar tabi ne kadar tembellik gösteri kendinizde görüyorsunuz ama çoğu alıcı değil. Gelip soranlar oluyor bekliyoruz biz de. Kendimizin arabasını satıyoruz ama tok satıcıyız, öylesine geldik. Ortama bakmak ve fiyatları görmek için geldim. Ben de araba arıyorum, bu aracı satıp başka araç almak için ama sonra böyle araç alacağımı düşünemiyorum" dedi..

"GENELDE DAHA ÖNCEKİ ARAÇLAR SATILIYOR YENİ ARAÇLAR SATILMIYOR"

Pazarda fiyatların geçen aylara oranla çok arttığına ve araç bulamadığını söyleyen Hüseyin Dizbay, "Fiyatlar çok yüksek, iki ay evvelki fiyatlarla şimdiki araçların fiyatların arasında yüzde 10 yüzde 20 gibi bir fark var. Baktığım araba segmentinde 80 bin TL'lik araba olmuş 100 bin TL. Baya bir fazla bilmiyorum sonu ne olur ama yüksek fiyatlar. Gördüğüm kadarıyla iki veya üç araç satıldı. Genelde daha önceki araçlar satılıyor yeni araçlar satılmıyor ve genelde 90 model araçlar gidiyor" ifadelerini kullandı..

"BUGÜN SATTIĞINIZ ARACI İKİ AY SONRA 10-15 BİN TL ARASI FAZLA FİYATLA GERİ ALIYORSUNUZ"

Sattığı aracı aynı ücrete geri alamadığını belirten Şahin Kaya ise, "Sabahtan beri araç bulamıyoruz. Üç aydır araç arıyorum ve sattığım arabayı alamıyorum. Fiyatlar hayali şekilde yüksek ve satılan mal aynı ücrette geri alınamıyor. Bugün sattığınız aracı iki ay sonra 10-15 bin TL arası fazla fiyatla geri alıyorsunuz" diye konuştu.

.