Hükümetin başından yatırımcı ve esnafa KDV müjdesi

Hükümetin başından yatırımcı ve esnafa KDV müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım bir gün önce ekonominin ana aktörü yatırımcı şirketler ve esnafa KATMA DEĞER VERGİSİ müjdesini verdi. Naci Ağbal’ın başında olduğu Maliye Bakanlığı ise Yıldırım’ın müjdesinin detaylarını izah etti. Müjde içeren Katma Değer Vergisi Yasayı’nda farklıklar öngören Yasa Tasarısı, Türkiye Büyük Ulus Meclisi’ne gönderildi. 33 senedir uygulanan KATMA DEĞER VERGİSİ Yasayı’nda yapılacak farklıklar 25 maddeden oluştu. Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tertip etme konusunda olarak “Yurttaşın Maliye’de biriken KATMA DEĞER VERGİSİ’leri artık iade edilecek. Küçük esnafa iki ehemmiyetli kolaylık getiriyoruz. Kazanç asallı vergilendirme sistemine geçiyoruz. Küçük esnafa KATMA DEĞER VERGİSİ beyan ettikten iki ay sonra ödeme yapılacak” diye konuştu.

“REFORM NİTELİĞİNDE”

Gazete Habertürk'ün haberine göre Yıldırım, “Bu, son 33 senede uygulanan yasada, reform niteliğinde farklık yapıyor. Yurttaşın devletten KATMA DEĞER VERGİSİ alacağı kalmayacak. Bir takvime göre bunlar ödenecek. Şayet KATMA DEĞER VERGİSİ iadesini ödemezse 3 aydan sonra ürem işleyecek. Dolayısıyla yurttaşın mağduriyeti giderilmiş olacak” diye konuştu. Küçük esnafa yönelik KATMA DEĞER VERGİSİ ile ilgili iki ehemmiyetli kolaylık getirdiklerini belirten Yıldırım, “Esnafımızın satış kazancı üzerinden mantıklı bir KATMA DEĞER VERGİSİ hesaplanacak. Esnaf KATMA DEĞER VERGİSİ beyan ettikten iki ay sonra ödeyecek” diye konuştu.

ESNAFA 2 AY SONRA KATMA DEĞER VERGİSİ ÖDEMESİ

İşletme asalına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı, aylık KATMA DEĞER VERGİSİ dahil kazançları üzerinden alışları hasebiyle yüklendikleri KATMA DEĞER VERGİSİ’nin meblağına bakmaksızın belirlenen bir oranda KATMA DEĞER VERGİSİ beyanında bulunacaklar. Bu işletmelere, aylık katma değer vergisi beyannamelerine göre tahakkuk eden vergiyi, vade tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödeme olanağı kazançlıyor.

İŞTE KATMA DEĞER VERGİSİ’DE YENİ KAİDELER

- Küçük esnafa KATMA DEĞER VERGİSİ’yi 2 ay öteleme fırsatı

- İmalatçı ve ihracatçıya KATMA DEĞER VERGİSİ iadesinin kapsamı genişliyor

- Serbest mali müşavir de KATMA DEĞER VERGİSİ raporu tutabilecek

- Okul ve anaokulu yapana KATMA DEĞER VERGİSİ muafiyeti uygulanacak

KATMA DEĞER VERGİSİ YÜKÜ TAŞIYAN YATIRIMCI ŞİRKET 12 AY SÜRESİNCE DÜŞEMEZSE DEVLET VERECEK

Naci Ağbal’ın başında olduğu Maliye Bakanlığı yasa tasarısının teferruatlarını izah etti. Buna göre şayet şirket KATMA DEĞER VERGİSİ yükünü 12 ayda indiremez ise devletten nakit olarak geri alacak.

KATMA DEĞER VERGİSİ Yasayı’ndaki farklıkta en ehemmiyetlisi yatırımcı şirketlerin üstlendiği indirilecek KATMA DEĞER VERGİSİ’nin şirketlere nakit olarak ödenecek olması. İşletmeler yaptıkları yatırımlar veya alışları hasebiyle yüklendikleri KATMA DEĞER VERGİSİ’yi, şayet yeterli düzeyde tahsil ettikleri KATMA DEĞER VERGİSİ yoksa sonraki dönemlere devredemiyor ve devletten iade olarak isteyemiyor. Bu vaziyet bir hayli işletmenin bilançosunda senelere dağılan devreden KATMA DEĞER VERGİSİ stokunun oluşmasına kapı aralıyor.

Bu meselenin ortadan kalıcı şekilde kalkması, işletmeler üzerinde finansman yükü oluşmaması için devreden KATMA DEĞER VERGİSİ’nin iade edilemeyeceği şeklindeki tertip etme yürürlükten kaldırılarak devreden KATMA DEĞER VERGİSİ’nin 12 ay içerisinde indirilememesi halinde mükellefe iadesi sağlanıyor. 12 aylık müddet 3 aya kadar indirilebilecek. 2018 senesi sonuna kadar biriken ve sonraki dönemlere devreden KATMA DEĞER VERGİSİ, Maliye Bakanlığı tarafından belirli bir program dahilinde iade edilmeye başlanacak. Maliye Bakanlığı bütçe olanaklarını da gözeterek geçmiş senelerden gelen devreden KATMA DEĞER VERGİSİ’yi vergi incelemeleri yaparak iade etmeye başlayacak.

3 AY GECİKİRSE DEVLET FAİZ ÖDÜYOR

- Mevcut sistemde ihracat işlemlerinde yalnızca ihraç edilen malın bünyesine giren yüklenilen KATMA DEĞER VERGİSİ iade edilebiliyor. Yapılan farklıkla, yüklenilen KATMA DEĞER VERGİSİ dışında olan diğer KATMA DEĞER VERGİSİ de iade edilebilecek.

- Mükelleflerin KATMA DEĞER VERGİSİ iadelerini üç ay içerisinde alabilmelerine, ters takdirde kendilerine faiz ödenmesine olanak sağlanıyor.

ARSASINI MÜTEAHHİDE VEREN KATMA DEĞER VERGİSİ’DEN MUAF

Yasa farklığı ile kazançlan diğer farklıklar şunlar:

- Sahibi olduğu arsayı müteahhide veren arsa sahibi, bunun karşılığında sadece aldığı konut veya işyerleri için KATMA DEĞER VERGİSİ ödeyecek. Şimdiye kadar arsa sahibi tüm inşaat için KATMA DEĞER VERGİSİ ödüyordu. Bu fiyatı üstlenen müteahhit meblağı konut ücretine ilave ediyordu. Tertip etmenin konut ücretini düşürmesi bekleniyor.

- Serbest muhasebeci mali müşavirlere belirli sınırlar dahilinde iade raporu tertip ettirebilme konusunda Maliye’ye yetki veriliyor.

- Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine yönelik makine ve donatım alımlarına katma değer vergisi istisnası kazançlıyor. Teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımlarına katma değer vergisi istisnası kazançlıyor.

- Hayırseverler tarafından yaptırılarak alakalı kamu müessese ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sıhhat tesisi, talebe yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethaneler, yaygın din eğitimi verilen tesisler, gençlik merkezleri, gençlik ve izcilik kamplarının yapılmasına ait hayırseverlerce satın alınan mal ve hizmetler katma değer vergisinden ayrı tutuluyor.

- Gümrüksüz satış mağazalarına ve bunların depolarına yapılan teslimler katma değer vergisinden ve özel tüketim vergisinden kural dışı edilerek, yerli işletmeler aleyhine oluşan rekabet eşitsizliği gideriliyor.

- Sağlık turizmini teşvik etmek emeliyle yabancılara Türkiye’de sunulan sağlık hizmetleri için KATMA DEĞER VERGİSİ istisnası kazançlıyor.

- Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin teslim ve hizmet nedeniyle hesaplanmış olan katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesine müsaade veriliyor.

- Birbiriyle yüzde 50 ve daha fazla ortaklık ilişkisi olan şirketler ile kamu müesseselerine ait iktisadi işletmeler için ayrı ayrı değil, birleştirilmiş Katma Değer Vergisi beyannamesi verme olanağı kazançlıyor.

- İkinci el araç veya taşınmaz ticareti ile iştigal edenlerin, yükümlü olmayanlardan aldıkları ve niteliğinde ehemmiyetli bir farklık yapmadan sattıkları araç veya taşınmazların tesliminde katma değer vergisi matrahı, alış bedeli düşüldükten sonra kalan meblağ olarak belirleniyor.